top of page

5 tipů pro výlet na elektrokole.

Aktualizováno: 24. 6.

Moje elektrokolo má dojezd 150km, ale vybilo se mi po 30ti!

Potom jsou následující řádky psané právě pro vás. V následujícím textu se dozvíte vše, co potřebujete vědět, než vyrazíte na elektrokolo!



Na čem závisí dojezd elektrokola?

Faktorů je hned několik. Patří mezi ně kapacita baterie a typ motoru. Středové motory mají delší dojezd. V naší nabídce najdete pouze elektrokola se středovým motorem. Najlepší model je E-BIKE KROSS LEA 3.0/630WH.


Ať už budete mít sebe lepší kolo, vy jste v hlavní roli.

Cyklista může ovlivnit z velké části dojezd elektrokola. Ať už budete mít sebe lepší kolo, vy jste v hlavní roli. Mezi faktory patří: hmotnost cyklisty, zařazený převod a rychlost.Baterii také ovlivňují vaše schopnost plánovat, povrch, stoupání, vítr a teplota. Odpůrci elektrokol často přirovnávají kola s motorem k autu. Avšak elektrokolo spojuje s autem pouze způsob, jak uvažujeme nad "spotřebou" motoru.


Orientační výpočet dojezdu

Orientačně platí, že na 1 km je třeba cca 4,5 Wh. Teoretický dojezd kola s 630 Wh baterií je tedy cca 140 km (630 Wh / 4,5 Wh = 140 km).

spotřeba etiku na jeden km
spotřeba elektrokola

Užijte si výlet na maximum

Máme pro vás několik rad, jak na ten nejpohodovější výlet na elektrokole. Už nejednoho cyklistu jsme vysvobozovali z nesnází vybité baterie v půli trasy. Proto píšeme následující řádky, abyste si výlet užili na maximum.


Tipy & rady pro výlet na elektrokole
Tipy & rady pro výlet na elektrokole

Rychlost: 

Začněte na nejnižším stupni přípomoci. Když jste ještě plní energie, využijte své vlastní síly. Baterii si šetřete na později. Stupeň asistence elektromotoru zvyšujte až se stoupající únavou. Chytře si tak rozložíte energii na celou cestu a výrazně prodloužíte dojezd.


Rozjíždějte se plynule:

Nejvíce energie spotřebujete při rozjezdech, zejména těch prudkých. Rozjíždějte se postupně na lehčí stupeň a s malou přípomocí elektromotoru. Přemýšlejte nad tím, kdy a kde zastavujete. Rozjezd do kopce vždycky „sežere“ více baterky než plynulý start na rovince. Kdo chce šetřit baterii a prodloužit dojezd, zastavuje co nejméně a vždy až za stoupáním.


Plánujte trasu: 

Plánujete dlouhý výlet? Zvolte variantu kola se silnější baterií. Na začátku jsme zmiňovali, že náš nejlepší model je E-BIKE KROSS LEA 3.0/630WH, která má dojezd 150km. K půjčení elektro kola od nás dostanete naplánovanou trasu s GPS souřadnicemi namíru, podle vašich preferencí.


Převody: Nezapomínejte řadit

Když jsme zminovali přirovnání k autu, tak řazení to platí také. Správným řazením ušetříte spoustu energie v nohách i v baterii. Chybů začátečníků často bývá zapomínání řadit. Místo změny převodového stupně často mění režimy asistence. Na těžkých převodech pak jezdí s maximálním stupněm přípomoci elektromotoru, což plýtvá energií a zkracuje dojezd.

Před křižovatkami a zastávkami řaďte na lehčí převod. Rozjezd pak bude mnohem snazší pro vás i pro motor. Spotřeba baterky bude rázem nižší. Pravidlem pro stoupání je lehčí převod a nižší stupeň asistence motoru. Na vrchol se sice dostanete pomaleji, ale zato s nižším odběrem energie.


Šumava na kole
Podél Losenice

Údržba baterie

Pro delší životnost a lepší výkon baterie dbejte na tyto rady:

  • Pravidelné nabíjení: Baterii nabíjejte pravidelně a nenechávejte ji zcela vybít.

  • Skladování: Při delším nepoužívání baterii skladujte v suchu a chladnu, nejlépe s kapacitou kolem 50 %.

  • Čištění: Baterii pravidelně čistěte a chraňte před vlhkostí.


S těmito tipy a radami si užijete jízdu na elektrokole naplno a bez zbytečných problémů. Vyrazte do přírody a objevte krásy Šumavy na kole!

Navštivte Sportsumava.cz a vyberte si z naší nabídky kvalitních elektrokol.



Pomohl vám tento článek?

  • ano :)

  • mám stále dotazy!


292 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page