top of page

Pro koho je elektrokolo: Kam se vydat a co vzít v úvahu?


elektrokolo Šumava
Elektrokolo s integrovanou baterií

Jsme a vždycky budeme fanoušky elektrokol, protože otevírají zcela nové možnosti pro cyklistiku. Elektrokolo vám umožní dostat se dál a výš, aniž byste se museli tolik obávat fyzické náročnosti trasy. Přesto je klíčové vybírat trasu s ohledem na své dovednosti a zkušenosti. Elektrokolo vám sice pomůže překonat strmá stoupání, ale náročné sjezdy nebo technické úseky mohou být nebezpečné. Ačkoliv někteří odpůrci považují elektrokola za motorky, je potřeba se na nich orientovat v terénu stejně jako na horském kole.


Zlaté pravidlo zní: vždy se ujistěte, že vybraná trasa odpovídá vašim schopnostem.


Cyklistické dovednosti: Co byste měli zvládnout?

Ať už jste na elektrokole začátečník nebo zkušený jezdec, některé dovednosti jsou nezbytné pro bezpečnou jízdu:

  • Brzdění: Elektrokola jsou rychlá a těžší než běžná kola, proto je klíčové správně dávkovat brzdnou sílu a brzdění provádět oběma brzdami s citem, aby nedošlo ke smyku. Cílem je vyhnout se jízdě "brzda-plyn".

  • Práce s řazením: I když vám elektrokolo poskytuje asistenci, správné řazení je nezbytné. Řaďte postupně, jako na běžném kole, abyste předešli poškození řetězu a šetřili baterii, zejména při jízdě do kopce.

  • Jízda v terénu: Pro výlety mimo asfalt trénujte jízdu na nezpevněných površích. Elektrokolo je těžší, což ztěžuje manipulaci, zvláště v náročném terénu.


Na co se zaměřit při výběru trasy?

  • Typ terénu: Předem si zjistěte, zda vás čekají asfaltové cesty, šotolina, nebo lesní stezky. Technické úseky mohou být výzvou, zejména pro méně zkušené cyklisty.

  • Výškové rozdíly: I když vám elektrokolo usnadní výstup do kopce, prudké sjezdy mohou být nebezpečné. Vybírejte trasy s ohledem na své zkušenosti se sjezdy a technikou brzdění.

  • Délka trasy: Pamatujte, že baterie elektrokola má omezenou kapacitu. Na jedno nabití zvládnete v průměru 100 kilometrů, ale záleží na profilu trasy a režimu asistence. Plánujte trasy tak, abyste nezůstali bez energie uprostřed výletu.


5 tipů pro výlet na elektrokole.
5 tipů pro výlet na elektrokole.

Kam vyrazit

Top 3 E-Bike výlety na Šumavě najdete u nás na blogu. Najdete tam neojevená místa, odpočinkovou trasu pro každého či trochu kopcovitější terén. Mapu tras si můžete stáhnout zde.


elektrokola Šumava
Top 3 výlety na elektrokole na Šumavě

Pro další tipy a novinky ze Šumavy nás sledujte na Instagramu!

938 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page