top of page

Prozkoumejte bývalou Buzošnou: Skrytý klenot na Šumavě


Objevit Šumavu z jiné perspektivy. Porozumět její minulosti.

Šumava je plná příběhů z míst, která mají historii navždy vtisknutou do své současné podoby. Abychom pochopili dnešní ráz regionu a příběhy lidí, kteří zde žili, a co nám krajina říká, chceme vám ukázat místo, které kousek této historie skrývá.

Buzošná, Šumava (u obce Červená)
býv. Buzošná, 2km od obce Červená u Kašperských Hor

Prázdnota, historie Šumavy

Klid, který tu tak milujeme, se občas střetává s pocitem prázdnoty, kterou zde zanechala historie. Válka, dlouhá léta komunistického režimu, vojenské prostory, pohraniční pásmo, těžké podmínky pro život – to vše ovlivnilo dnešní ráz našeho regionu.


Chceme vás vzít do bývalé Buzošné. Dnes zapomenutá vesnička nedaleko obce Červená, skrývá zajímavou historii. Byla jednou z mnoha šumavských osad v pohraničí, které po druhé světové válce zanikly. Její obyvatelé byli většinou Němci.


bývalá Buzošná, Šumava
Ruiny v býv. Buzošné se dochovaly se dvěma patry.

Bývalá šumavská osada

Jedním z významných podniků v Buzošné byla sirkárna, která fungovala v 19. století. Tato továrna na zápalky byla důležitým zdrojem obživy pro místní obyvatele a přispívala k ekonomickému rozvoji oblasti. Výroba zápalek zde probíhala ručně, což vyžadovalo mnoho pracovních sil.


bývalá Buzošná, Šumava
Ovocné stromy a keře uprostřed Národního parku, okolí ukrývá zajímavé poklady. Objevujte!

Losenice a Buzošná, příroda a historie

Dnes je Buzošná připomínkou minulosti, kde můžete objevit zbytky původních budov a základy domů, svědčící o někdejším životě a aktivitách místních obyvatel. Pro milovníky historie a přírody představuje návštěva tohoto místa minulost prorostlá divokou Šumavou .


Losenice, Šumava
býv. Buzošnou najdete na břehu kouzelné Losenice.

Výlet na kole

Tip: Udělejte si výlet na kole za Zadov, nechte kolo u asfaltové silnice a pěšky dojděte 200 m po staré kamenné cestě, až najdete pozůstatky bývalé Buzošné. Objevujte! Ruiny domů skrývají různá tajemství. Trasu najdete zde.





78 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page